Κατηγορίες άρθρων ανυπέρβλητης διανόησης

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Εξωτερική Εμφάνιση και Ανασφάλειες





"Η ομορφιά είναι υποκειμενική"


Στοίχημα ότι η παραπάνω εικόνα δημιουργήθηκε από υπερβολικά όμορφο ή υπερβολικά άσχημο άτομο. Το μεν δεν έχει αντίληψη της πραγματικότητας ή θέλει να πιστεύει ότι η προσοχή που λαμβάνει από τον περίγυρο του συνδέεται με την εκλεπτυσμένη προσωπικότητά του, το δε απλώς επιθυμεί να δώσει στον εαυτό του ελπίδες και να υποτιμήσει το δυστυχές της κατάστασής του. Ένα άλλο θέμα που λατρεύουν να συζητούν οι βαμμένες ξανθιές με τις μανικιουρίστες τους, εκτός από Αριστοτέλη Φλωμπέρ και Προυστ, είναι το πως η Βιομηχανία της Μόδας και τα Μου Μου Ε επιβάλλουν λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς στο κοινό."Ποπο.. Τι διανόηση! Τι πνεύμα! Πόσο μη επιφανειακό άτομο είσαι χρυσό μου! Φφφφ, φφφ. Φύσα και εσύ να στεγνώσει το νύχι και θα σου βάλω ΚΑΙ ΣΤΡΑΣΑΚΙ" 

Και μπορεί στην τέχνη αυτό να θεωρείται ομορφιά 

Artist's Shit, Literally!

Merda d'artista, 1961 by Piero Manzoni sold for  €124,000(πηγή www.oddee.com)


αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μεταλλοκούτι με σκατά. Αν σου αρέσει να βλέπεις τον εαυτό σου σαν μια μορφή ελεύθερης τέχνης που κάποιοι εκτιμούν και άλλοι όχι, μάθε ότι αυτό έχει όνομα και λέγεται "εθελοτυφλία." Η ομορφιά στην εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων είναι κάτι που έχει επιστημονικό υπόβαθρο. Αν ξέρεις αγγλικά τσέκαρε το παρακάτω βιντεάκι.











Αν δεν ξέρεις αγγλικά ή απλά είσαι τεμπέλαρος και δεν θες να δεις το βίντεο θα σου κάνω σε αυτή την παράγραφο μια μικρή σύνοψη. Ο εγκέφαλός μας εκλαμβάνει ένα πρόσωπο ως ελκυστικό όταν αυτό διαθέτει συμμετρία. Αυτό διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μέσω διαφόρων χημικών αντιδράσεων τα άτομα που φέρουν περισσότερες "ζημίες" στο DNA τους διαθέτουν και λιγότερη συμμετρία χαρακτηριστικών προσώπου, άρα θεωρούνται λιγότερο ελκυστικά. Αν καλύψεις το μισό του προσώπου σου, βγάλεις φωτογραφία και το συγκρίνεις με το άλλο μισό θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει απόλυτη συμμετρία. Απλά όσο πιο πολύ προσεγγίζεται αυτή η απόλυτη συμμετρία τόσο διαβαθμίζεται και η ελκυστικότητα από άτομο σε άτομο.

Φυσικά παίζουν και άλλα πράματα ρόλο πέραν του προσώπου όπως σώμα, μαλλιά, μάτια ή και οι φερορμόνες αν και πάνω στο συγκεκριμένο θέμα οι απόψεις διίσταντται*

*(για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις φερορμόνες: http://www.scientificamerican.com/article/are-human-pheromones-real/ ). 

Η ομορφιά βέβαια δεν είναι μόνο μέσο προσέλκυσης του αντίθετου φύλου, αλλά και μέσο επιβολής στα άτομα του ίδιου φύλου και κοινωνικής αποδοχής. Ο όρος "pulchronomics" αναφέρεται σε ένα πεδίο μελέτης της ομορφιάς από οικονομικής πλευράς. Πατέρας του ο Daniel Hamermesh του Πανεπιστημίου του Τέξας. Έρευνές του έδειξαν ότι ένας όμορφος άντρας βγάζει 13% περισσότερα από κάποιον που στερείται ανάλογου κάλλους ενώ λίγο μικρότερη είναι η διαφορά στις γυναίκες. Μεγάλη απήχηση έχει, όμως, η εμφάνιση και στην πολιτική. Σε αυτή την περίπτωση δεν συζητάμε για "καλή εμφάνιση" με την ευρεία έννοια, αλλά με την έννοια της "κατάλληλης εμφάνισης." Σε ανάλογο πείραμα του καθηγητή πολιτικών επιστημών Shawn W. Rosenberg του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δόθηκαν στους εθελοντές παραπλήσια βιογραφικά υποτιθέμενων πολιτικών υποψηφίων ζητώντας τους να δηλώσουν την προτίμησή τους.  (Φυσικά υπήρχε συνημμένη φωτογραφία της εκάστοτε επιλογής.) Τα αποτελέσματα ήταν 60-40 υπέρ του υποψήφιου με την καλύτερη εμφάνιση. Τυχαίο; Ας κάνουμε ένα ανάλογο πείραμα. 

Ποιός από τους παρακάτω μοιάζει ως πιο κατάλληλος ως πολιτικός αντιπρόσωπος;



(hint: ο αριστερός) 


Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Ασχημόφατσες όλου του κόσμου πάρτε σχοινί, σκαμπό και σαλτάρετε; ΟΧΙ! Γιατί μπορεί η εξωτερική εμφάνιση να είναι κάτι που κατά βάση ορίζεται με αντικειμενικότητα αλλά είναι σίγουρα δυνατόν κανείς να τη ξεγελάσει ακριβώς επειδή ζει σε αυτήν την εποχή. Μπορεί να κράζουμε τη βιομηχανία της μόδας που διαμορφώνει τοιουτοτρόπως την αισθητική επί της εξωτερικής εμφάνισης αλλά ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η ρευστή αισθητική μπορεί κάποιος/-α "γενετικά άσχημος/-η" να αλλάξει τα δεδομένα που τον/την αφορούν. Στα ζώα ελκυστικό θεωρείται το επιβλητικό στα αρσενικά και η ευκολία τεκνοποίησης στα θηλυκά. Συνεπώς με το που γεννιέται ένα ζώο δεν μπορεί να επηρεάσει με κανέναν τρόπο την εξωτερική του εμφάνιση και αφήνεται στη μοίρα του. Αντίθετα ο άνθρωπος έχει πολλές διεξόδους ως προς τη βελτίωση της εμφάνισής του και δεδομένης της ζήτησης που έχει ο χώρος της ομορφιάς υπάρχει και η αντίστοιχη προσφορά σε τεχνολογία και υλικό. Δεν θα αφιερωθώ στο πως, δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου απλώς θα πω όχι υπερβολές. Αυτά δεν θεωρούνται ωραία από κανέναν και καμία:


Αυτό είναι παραφουσκωμένη γαλοπούλα πριν τα Χριστούγεννα...

    


...και αυτό ό,τι απέμεινε.
      




Ποιά είναι, όμως, η μεγαλύτερη ανησυχία των νέων σήμερα; Είναι το ότι δεν θα βρουν δουλειά ακόμα κι αν λιώσουν στα θρανία και θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα νεφρά τους για ένα πιάτο ρύζι; ΟΧΙ! Το ότι η πιθανότητα να γίνουν πουμαρό από τρομοκρατική βομβιστική επίθεση αυξάνει όσο η δράση των τζιχαντιστών δεν καταστέλλεται; ΟΧΙ! Η μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια των νέων είναι η εμφάνισή τους είτε αυτό είναι το βάρος, είτε το ύψος, είτε τα μούτρα είτε το στυλ. Για αυτό και όλοι οι απατεώνες πασαλείβουν τα σάλια τους όπως ο ταζ όταν μυριστούν ανθρώπινη ανασφάλεια. 


Και δεν είναι μόνο οι νέοι φυσικά που έχουν παρόμοιες ανασφάλειες. To κορυφαίο, μάλιστα, είναι ότι οι ανασφάλειες συνήθως δεν έχουν κάποιο πραγματικό νόημα. Αν ήσουν πρωθυπουργός μιας από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης, μέσα στα λεφτά και η γυναίκα σου ήταν πρώην σούπερ μόντελ ποιό το νόημα να έχεις ανασφάλειες για το ύψος σου; 

Αυτός έχει.







Κλείνοντας ας θυμηθούμε το παραμύθι "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" τι μας δίδαξε; Ότι η ομορφιά είναι εσωτερική και λίγοι μόνο μπορούν να τη δουν; ΟΧΙ! Μας δίδαξε ότι αν είσαι ένας λεφτάς πρίγκηπας, ακόμα και αν μοιάζεις με διασταύρωση λιονταριού και γέτι μπορείς να ρίξεις την Πεντάμορφη (και μετά για κάποιο λόγο γίνεσαι και εσύ ωραίος οπότε η τύπισσα την κάνει λαχείο) Αλλά και να μην έχεις λεφτά βρήκες τουλάχιστον έναν άλλον λόγο να κλάψεις. Είδες πόσο εύκολα ξεφορτώνεσαι τις ανασφάλειες; Όπως όταν πονάει το κεφάλι. Βαράς το πόδι και ξεχνάς τον κεφαλόπονο. Απλά πράγματα...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου