Κατηγορίες άρθρων ανυπέρβλητης διανόησης

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Μετεγγραφές Πανελληνίων '14 - Η πικρή αλήθεια

Κάθε φορά που μια υπουργική απόφαση πλήττει μια μερίδα του ελληνικού πληθυσμού δημιουργείται εκνευρισμός. Όταν δε η μερίδα αυτή αφορά νέους, φοιτητές, μαθητές και γενικά τη "σκληρά εργαζόμενη/γεμάτη φιλοδοξίες" νέα γενιά ο εκνευρισμός εκφράζεται στα social media με τη μορφή ιντερνετικού πανικού. "Μας καταστρέφουν τα όνειρα οι πουλημένοι πολιτικοί" ,"για αυτό η χώρα πάει κατα διαόλου" ,"διώχνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό" και πολλά άλλα παρόμοια ξεχωριστά στιχάκια. Έτσι λοιπόν και μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου για το τι μέλλει γενέσθαι για τις μετεγγραφές, ο οποίος λίγο πολύ είπε ότι όσοι περιμένουν να πάρουν μετεγγραφή θα πάρουν τα τέτοια του, ξεκίνησε το λαϊκό πένθος στο facebook από όσους περίμεναν με 13000 μόρια να τσεπώσουν θέση στο ΑΠΘ. Βέβαια δεν λέω, το να υπόσχεσαι κάτι, και ειδικά σε μαθητές, και στη συνέχεια να το καταρρίπτεις δηλώνει μεγάλη ανευθυνότητα. Όμως το ζήτημα των μετεγγραφών εξαρχής βρωμούσε απάτη και θα έπρεπε άτομα που αξιώνουν υψηλές θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να είναι σε θέση να το αντιληφθούν. Αντιθέτως η πλειοψηφία βασιζόμενη στη σιγουριά που έδιναν οι "ελεύθερες μετεγγραφές" προσάρμοσαν τα μηχανογραφικά τους σε πλαίσια με τα οποία δεν θα μπορούσαν μετέπειτα να αντεπεξέλθουν. Άτομα χωρίς την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους δήλωσαν ελαφρά τη καρδία σχολές άλλων πόλεων, εναποθέτοντας έτσι όλες τους τις ελπίδες στο σύστημα των μετεγγραφών. Όταν λοιπόν αποδειχθεί  άνθρακας ο θησαυρός ποιά η εναλλακτική αυτών των ατόμων ΟΟΕΟ;

Ας μην παρεξηγούμαστε όμως, το Υπουργείο Παιδείας δημιούργησε αυτό το χάος, για αυτό και ως επί το πλείστον η ευθύνη για την κατάσταση βαραίνει το ίδιο. Η ιδέα είναι βλακώδης από όποια οπτική γωνία και αν το δει κανείς:

  1. Τα πανεπιστήμια των κεντρικών πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσουν το συρφετό τριτέκνων, πολυτέκνων και λοιπών κατηγοριών που  ετοιμάζονται να κατακλύσουν τα αμφιθέατρά τους που ήδη ασφυκτιούν. Για παράδειγμα Ιατρικές Σχολές υπάρχουν σε 7 πόλεις της Ελλάδας οπότε ακόμα και αν ένα μικρό ποσοστό αυτών επιθυμεί τη μεταφορά του σε μια από τις 2 κεντρικές σχολές το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό στη διαδικασία σπουδών.
  2. Μαθητές με πραγματικό στόχο τις σπουδές σε επαρχιακές πόλεις χάνουν αυτή τη δυνατότητα καθώς το σύστημα των μετεγγραφών αυξάνει δραματικά τον ανταγωνισμό για τις θέσεις αυτές οι οποίες καταλήγουν όχι σε αυτούς που θέλουν τις θέσεις αυτές καθεαυτές αλλά που επιθυμούν τη μετεγγραφή τους.
  3. Με τον όρο "ελεύθερες μετεγγραφές" όσες ομάδες υπάγονται στην εν λόγω κατηγορία εξισώνονται χωρίς αυτό να είναι πάντα δίκαιο. Τρίτεκνοι-Πολύτεκνοι λόγου χάρη. Μέχρι πρότινος ένας τρίτεκνος είχε το προνόμιο μιας βάσης εισαγωγής στη σχολή της επιλογής του με διαφορά 200-300 μορίων ενώ ένας πολύτεκνος είχε το προνόμιο μιας πολύ μεγαλύτερης διαφοράς η οποία σε ορισμένες σχολές άγγιζε τα 1000 μόρια. 
  4. Το σύστημα των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ μετεγγραφών δεν λάμβανε υπόψη τον οικονομικό παράγοντα των υποψηφίων. 
  5. Δεδομένου ότι υπάρχουν τμήματα που από πόλη σε πόλη η βάση τους διαφέρει κατά αρκετές χιλιάδες μόρια, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν παιδιά που χάνουν την εισαγωγή τους σε αυτές για 10 και 20 μόρια είναι προφανές ότι ενδέχεται μέσω μετεγγραφής μαθητής να χάσει θέση για 5-6 μόρια την οποία θα λάβει άλλος με 3000-4000 μορια λιγότερα επειδή η οικογένειά του έχει 3 παιδιά ενώ του πρώτου δύο. Αν θεωρήσουμε και την πιθανότητα η οικονομική κατάσταση του δεύτερου να είναι πολύ καλύτερη από ότι του πρώτου οδηγούμαστε σε ένα φαινόμενο πρωτοφανούς αδικίας.
Συνολικά λοιπόν η εισαγωγή του επίμαχου συστήματος στα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα αποτελούσε εξαρχής ένα δίκοπο μαχαίρι όπου ήταν αναπόφευκτο κάποιους να αδικήσει, είτε ήταν από τη μεριά των δικαιούχων μετεγγραφής, είτε όχι. Σαφώς το γεγονός ότι δεν πληρώ κριτήρια μετεγγραφής, ούτε και θα μου ήταν απαραίτητα με κάνει πιο απόλυτο από ότι ίσως θα έπρεπε, όσον αφορά την οπτική μου περί του ζητήματος. Τέλος, αν και θεωρώ την τελική απόφαση ως την πλέον δίκαιη πιστεύω ότι όσους έπληξε αυτή θα έπρεπε με κάποιο τρόπο το νέο σύστημα να τους αποζημιώσει. Το πως θα γίνει αυτό είναι άλλο ζήτημα...

(edit: 1/3/2015)
"Τελικά επήλθε ολοκληρωτική κωλοτούμπα και μετεγγραφές δόθηκαν στον κάθε αιτούντα κάθε κατηγορίας. Αντιλαμβανόμενοι του άδικου της κατάστασης ανακοίνωσαν ότι η παρούσα χρονιά ήταν και η μοναδική χρονιά εφαρμογής του εν λόγω μέτρου και επομένως τα άτομα αυτής ήταν τα μοναδικά που υπέπεσαν θύματα αυτής της τεράστιας αδικίας. Οι απόψεις μου παραμένουν οι ίδιες και μάλιστα ακόμα πιο ισχυροποιημένες αναγνωρίζοντας ιδίοις όμμασι τις επιπτώσεις του τραγελαφικού αυτού μέτρου. Με άλλα λόγια κάθε ακαδημαϊκή χρονιά που βρίσκεται ενώπιον εθνικών εκλογών είναι καταδικασμένη... Το παραμύθι συνεχίζεται."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου